Black duck

Läkande dans 2020

De sökte efter sina anhöriga, jag efter läkningen.

I Atacama öknen gjorde jag ett solo tillsammans med dansaren Ninoska Valenzuela Benavides, två kroppar blev en kropp.

Koreografin flätade ihop mina rörelser med kvinnornas rörelser. För att återta mig själv, nollställa mig själv. Se mina skuggor genom deras ögon, som lärde mig om läkning och satte mig in i djupa känslotillstånd om vem jag blev och blir. Vi dansade uppe i 4000 meters höjd ovanför havet, såg rakt in i Atacamas röda hjärta av sten, som berättade för mig om nästa dans steg. 

I den här koreografin börjar vi med de åtta ritualerna som vi tog fram under koreografin-Vuestro cuerpo, es Vuestro territorio i Stockholm, Sverige. En pågående koreografi som utforskar längtan i relation till rörelsen, om hur vi tolkar nostalgiska bilder från 70-talet som aktualiserades genom samtal och dans då jag träffade Ninoska som bar på landet chile i kroppen. Min kropp hade gjort chile i en lägenhet i Fisksätra. Ritualer som ställer frågorna, -vet du var du kommer ifrån? så vet du var du ska.

Längtan fick mig att resa tillbaka till chile, platsen där jag föddes och Atacama öknen. Mina förfäder kommer från Atacama, min farmor är från Calama med halva kroppen Diaguitas och den andra från Baskien. I den öknen fanns det också kvinnor, kvinnornas rörelser som längtade efter sina anhöriga. Deras anhörigas kroppar dumpades under pågående militärdiktatur mellan 70 och 80-talet.

Producerad med stöd av Konstnärsnämnden 2019, Foto Elisa Torres, Klipp Petra Coppla Dahlberg film premiär 2020/21

rörlig material

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s